Pitná voda v Ostravě je kvalitní

Prameny v Nové Vsi, Dubí a Staré Bělé Palesku jsou spolu s vodními nádržemi Kružberk na Opavsku a Šance v Beskydech zdroji toho, co ve městě vytéká z kohoutků a může se pít.

„Nejlepší v Ostravě je kružberská voda, máme ji i u nás a jinou bychom pro výrobu piva nepoužívali,“ tvrdí Lubomír Noga z minipivovaru v Heřmanicích. V obvodu mají takzvaně více měkkou vodu; stejně jako v Radvanicích a části Slezské Ostravy i Bartovic.
„Protože různé oblasti města zásobujeme z různých zdrojů, liší se pochopitelně i obsah solí vápníku a hořčíku ve vodě – neboli laicky řečeno tvrdost vody. Ta z podzemních zdrojů má minerálních látek více a je tvrdší než voda z povrchových zdrojů,“ vysvětluje mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací (OVAK) Radka Vanková.

Tvrdá voda se vyskytuje v Mariánských Horách a Hulvákách, Nové Vsi, Svinově a části Moravské Ostravy. Méně tvrdá je v Porubě a části Moravské Ostravy i Přívozu, středně měkká v Hrušově, Muglinově, zbytku Slezské, Vítkovicích, Zábřehu a severní lokalitě Hrabůvky.
OVAK získává mezi šedesáti až pětašedesáti procenty H2O právě z povrchových nádrží. Zbytek pokrývá vlastní výroba z „ostravské“ vody (zde se její roční produkce pohybuje mezi šesti a sedmi a půl milionu kubíků). „Místní podzemní zdroje jsou velmi důležité, voda je z nich cenným obohacením pro své optimální složení obsahující nepostradatelné minerální látky,“ upozorňuje mluvčí společnosti.

Její experti kvalitu H2O distribuované do ostravské vodovodní sítě třikrát týdně kontrolují na několika místech podle zvláštních plánů, nechávají dělat ročně okolo 2200 rozborů i desítky externích testů. A aby toho nebylo málo, vodu v úpravnách hlídají siveni američtí – ryby mimořádně citlivé na prostředí, ve kterém žijí. Kdyby začali hynout, OVAK by musel ihned daný zdroj odstavit a řešit problém!

„Nejen pro naše město, nýbrž obecně platí, že vývoj spotřeby vody na osobu klesá. Nyní se pohybujeme lehce pod hranicí 100 litrů na osobu a den. Je to dáno hospodárnějším přístupem k této tekutině i využíváním moderních šetrných technologií,“ pokračuje Vanková s tím, že v potrubí během dopravy ke kohoutkům „může výjimečně dojít ke zhoršení“ jakosti pitné vody. A to mléčným zabarvením (z důvodu náhlého uvolnění rozpuštěného vzduchu), přičemž ji stačí nechat odstát.
Pokračování na straně 2 Siveni američtí hlídají jakost vody. Rezavohnědá barva naopak ukazuje na přítomnost oxidů železa (vznikajících chemickými reakcemi v potrubí), tu stačí nechat odtéct, a pokud to nepomůže, pak kontaktovat přímo OVAK. „Za běžných okolností by voda neměla mít žádný pach. Není však vyloučeno, že citlivější lidé mohou zaznamenávat odér chloru, jímž udržujeme mikrobiologickou nezávadnost vody,“ dodává Vanková.

Společnost OVAK a.s. která zásobuje Ostravsko pitnou vodou provede ročně více než 2 700 rozborů pitné vody vlastní akreditovanou laboratoří, které výsledky tohoto testu plně potvrzují.

https://www.stream.cz/adost/10023202-velke-nezavisle-testy-kohoutkove-vody